Divergențe de hotare între judeţul Harghita şi judeţul Neamţ

Fapte concrete despre un litigiu de hotar

În anul 1998 conducerea Primăriei din Gheorgheni a semnat un proces verbal conform căruia Cheile Bicaz și o suprafață de aproximativ șapte sute de hectare aparțin județului Neamț.

La dezbaterile care au avut ca rezultat acest proces verbal nu a fost invitat Consiliul Județean Harghita. După anul 2008, consiliul județean a reușit să convingă conducerea orașului să ia măsurile necesare pentru îndreptarea greșelilor făcute de conducerile anterioare.

Despre ce este vorba în proces?

Bazându-ne pe lege,  într-o cerere comună cu municipiul Gheorgheni, pentru anularea procesului-verbal semnat în 1998. Procesul a avut ca obiect statutul administrativ al Cheilor Bicazului, acesta fiind strămutat de-a lungul timpului la mai multe instanțe.

Din 2013, dosarul este transferat din județul Harghita la Tribunalul Județean Prahova.

Rejudecarea cauzei a început în 2013 și a fost judecată de Tribunalul Județean Prahova, care în iunie 2019 a dat un verdict în favoarea județului Harghita: cauza a fost câștigată pe fond de județul Harghita.

Această decizie a fost atacată cu recurs de către părțile adverse din acest caz.

Curtea de Apel Târgu Mureș a exclus județul Harghita din cauză.

În 2020, Consiliul Județean Harghita a făcut recurs  pe motiv că instanța de fond nu a analizat argumentele Consiliului Județean.

Recursul a fost respins.

 

În 2022, Consiliul Județean Harghita a depus o nouă acțiune la Tribunalul Județean Harghita.

2023 – Se ia decizia finală: Cheile Bicazului aparțin  județului Neamț 

27 Aprilie

Prima instanță – Tribunalul Harghita respinge acțiunea formulată de județul Harghita de  anulare a procesului-verbal din 1998. 

9 octombrie

Decizie definitivă- Deși acceptă parțial recursul județului Harghita, confirmă anumite părți ale deciziei primei instanțe.

29 Octombrie

Se privește motivarea hotărârii instanței

Încotro?

Profităm de calea extraordinară de atac,  pe care o vom depune pe 9 noiembrie.

Este în curs de implementare  sistemul național de înregistrare a proprietăților funciare, care va include toate hotarele. Odată ce acest lucru va fi realizat, vom putea continua să contestăm acest act normativ.