CRONOLOGIE

Cronologia disputei de frontieră dintre județele Harghita și Neamț

09.10.2023 Curtea de Apel Târgu Mureș admite recursul formulat de UAT Județul Harghita împotriva sentinței civile din 27.04.2023 și casează în parte sentința tacată și în rejudecare. Menține soluția primei instanțe cu privire la excepția prescripției introducerii acțiunii și în consecință respinge ca tardivă acțiunea UAT Județul Harghita. Înlătură din sentința atacată dispozițiile referitoare la admiterea excepției autorității de lucru judecat și cele cu privire la fondul  cauzei.( https://drive.google.com/drive/folders/1ELF_OsS9czCJTuxOr5F8FRoau4M_CUPM)

27.04.2023 Tribunalul Harghita respinge cererea formulată de UAT Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita și admite excepţia prescripţiei/tardivităţii introducerii acţiunii. (https://drive.google.com/drive/folders/1ELF_OsS9czCJTuxOr5F8FRoau4M_CUPM)

5 decembrie 2022 : Instituția Prefectului Neamț depune la registratura Tribunalului Harghita o serie de acte în dosarul 1309/96/2022 privind anulare act administrativ proces-verbal delimitare, reclamant UAT Județul Harghita (https://drive.google.com/drive/folders/1fjuZ_Ukx9I2RYN0QihI2vrpbcChemAI9)

25 iunie 2020: Curtea de Apel Ploiești respinge cererea de intervenție accesorie formulată de județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita, ca neîntemeiate. Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că vor aștepta motivarea verdictului și apoi vor face apel.( https://drive.google.com/drive/folders/1TGkvb80i7HY4N9M46odWZT86l1Y6LUtu)

12 iunie 2019: După mulți ani de tergiversări, instanța de judecată a declarat nul și neavenit procesul verbal semnat în 1998 de Gheorgheni, potrivit căruia granița județului se află la capătul superior al Cheilor Bicazului, la pârâul Lapos. Sentința a dat dreptate județului Harghita, care a declarat că granița dintre cele două județe se află la punctul kilometric 32 al DNi 12C, adică în partea inferioară a Cheilor Bicazului. (https://drive.google.com/drive/folders/1IsJFERqyFuUdwzG_4A4XuCLF0B_bCF_a)

24 septembrie 2012: conform procesului-verbal al comitetului interjudețean de la această dată, părțile din Harghita și Neamți au insistat pe pozițiile lor, astfel încât disputa nu a putut fi soluționată decât prin intermediul instanțelor de judecată. (https://drive.google.com/drive/folders/1OBsQ2ZPCh0ucRyHz3IpemMz3_7KStsFW)

18 aprilie 2011: în 2011, Consiliul Județean Harghita a depus o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la solicitarea strămutării procesului de către municipalitatea din Bicaz- Chei. (https://drive.google.com/drive/folders/1VgcrOHmzIjCfr37lENmrOfXN8KouzMuA)

7 aprilie 2010: Consiliul Județean Harghita a sesizat Inspectoratul Național în Construcții cu privire la construcția ilegală realizată de Consiliul Județean Neamț. (https://drive.google.com/drive/folders/19NR6B1M_EkXbmNqNz1mhqN-FFk4OmZwR)

2 noiembrie 2010: județele Harghita și Neamț au înființat o hotărâre comună privind comisia de soluționare a litigiului de frontieră, formată din primăriile comunelor în cauză și reprezentanți ai consiliilor și oficiilor de cadastru din cele două județe. (https://drive.google.com/file/d/1iIMDldj1-HVnz1JZQyNpJMJn97LBUQwH/view?usp=sharing)

Septembrie 2010: Consiliul Județean Harghita a făcut recurs în contencios administrativ pentru anularea certificatului urbanistic al construcțiilor ilegale din Cheile Bicazului. (https://drive.google.com/file/d/1U9F133cUDGBlqvYuZJFqY9TPHanPqKMc/view?usp=sharing)

12 august 2010: Consiliul Județean Harghita a trimis Consiliului Județean Neamț o petiție preliminară de revocare a certificatului de urbanism emis pentru construcția din Cheile Bicazului,  reamintind că în cazul litigiului de hotar sunt pe rol două procese: unul pentru anularea procesului verbal din 1998, celălalt pentru obligarea Prefecturii din cele două județe de a forma comisia interjudețeană. (https://drive.google.com/file/d/1RxSqoOY17UFNLRwFH31ukVhj7VcVNOQr/view?usp=sharing)

6 august 2010: Consiliul Județean Harghita a cerut conducerii Parcului Național Cheile Bicazului -Hășmaș- să nu elibereze autorizații pentru Neamț în cazul în care acesta le solicită. (https://drive.google.com/drive/folders/19NR6B1M_EkXbmNqNz1mhqN-FFk4OmZwR)

6 aprilie 2010: Consiliul Județean Harghita a făcut un apel la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului pentru a nu mai finanța investiția județului Neamț în Cheile Bicazului (https://drive.google.com/drive/folders/19NR6B1M_EkXbmNqNz1mhqN-FFk4OmZwR)

3 martie 2010: Consiliul Județean Harghita a sesizat Secretariatul General al Guvernului cu privire la construcția ilegală de la Neamți. (https://drive.google.com/drive/folders/19NR6B1M_EkXbmNqNz1mhqN-FFk4OmZwR)

6 februarie 2010: Consiliul Județean Neamț a informat Consiliul Județean Harghita că limitele stabilite prin Procesul Verbal din 1998 sunt valabile până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești de anulare a acestuia, astfel că, în prezent, partea harghiteană nu are jurisdicție în zona în litigiu, iar orice acțiune este considerată abuz de putere.. (https://drive.google.com/drive/folders/19NR6B1M_EkXbmNqNz1mhqN-FFk4OmZwR)

21 ianuarie 2010: într-o scrisoare, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, i-a cerut lui Vasile Pruteanu, președintele Consiliului Județean Neamț, să anuleze autorizația de construire a semnului ridicat de Consiliul Județean Neamț în Cheile Bicazului și să readucă locul la starea inițială. (https://drive.google.com/file/d/1EtFu2SQWOWv3wQbaEwKctR5M1b28Bm4B/view?usp=sharing)

11 decembrie 2009: Compania de Drumuri Naționale răspunde că a emis o autorizație de amplasare a panoului publicitar pentru județul Neamț, pe baza documentelor  județului Neamț, deoarece nu are competența de a revizui certificatele de urbanism ale consiliilor județene și nici nu are competențe în litigiile de frontieră. (https://drive.google.com/drive/folders/1X-CHtU_2LUTG7xH-Dspx2nGK7Zjb4zae)

6 noiembrie 2009: Consiliul Județean Harghita a atras atenția Direcției Silvice asupra ilegalității menționate mai sus.. (https://drive.google.com/file/d/1QuFVJvp1HtCBDUM04Lh9J9-NwlTZs8bi/view)

10 septembrie 2009: Consiliul Județean Harghita l-a amendat pe primarul din Gheorgheni pentru că nu a controlat construcțiile ilegale și nu a prevenit ilegalitățile. (https://drive.google.com/file/d/1n7juvD2Xn2NBExnSqssVSbg92KT4MUkU/view)

18 august 2009: Consiliul Județean Harghita a raportat construcția ilegală la Inspectoratul Național în Construcții (https://drive.google.com/file/d/1jN_m01XiQIN9R4oLsc0hSv_cEhl3-jRC/view). În aceeași zi, Zöld Székelyföld Egyesület a protestat nivel împotriva construcției ilegale și distructive pentru mediu.

14 august 2009: amplasarea neautorizată a unui tahograf cu ceas a fost semnalată Autorității Rutiere Române de către Consiliul Județean Harghita (https://drive.google.com/file/d/1EyPPeT7hBOoWYN5fdPyMgandgsyk8oSL/view), și l-a avertizat pe primarul din Gheorgheni (https://drive.google.com/file/d/1wcQ35mEpygTAdPESlcNBYjblvpJzp2dd/view). Autoritățile din județul Neamț au îndepărtat semnul în acea zi, în urma acțiunii Consiliului Județean Harghita, dar au lăsat stâlpii de susținere la locul lor. (https://drive.google.com/file/d/1MqgpZ4K-5auplapW6QJPL2tuUSbq5qyi/view).

11 august 2009: experții Consiliului Județean Harghita au înregistrat instalarea neautorizată a unor panouri mari pe teritoriul Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș. (https://drive.google.com/file/d/1wg4zY0E3wzcSDror2s34INl2my8CDbaA/view)

5 august 2009: reprezentanții celor două județe nu au ajuns încă la un acord și au decis să convoace din nou comisia înființată în 2005 pentru a rezolva problema (https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/tovabbra_is_megoldatlan_a_hatarvita_hargita_es_neam_megye_kozott/print).

9 iulie 2009: Consiliul Județean Harghita a adresat o scrisoare conducerii municipiului Gheorgheni pentru a întreprinde o acțiune comună în acest caz (https://drive.google.com/file/d/1iaxOOCXT2LC-O6rxHkbxyv-XhFobJZMI/view). În aceeași zi, Borboly Csaba a trimis o scrisoare colegului său din județul Neamț, în care detalia poziția județului Harghita (https://drive.google.com/drive/folders/1X-CHtU_2LUTG7xH-Dspx2nGK7Zjb4zae).

2 iulie 2009: la întâlnirea cu președintele Consiliului Județean Neamț,  cei doi președinți de consilii județene au convenit ca până la soluționarea litigiului să nu se amplaseze niciun semn de delimitare a județului (https://drive.google.com/file/d/1dkuBTlMcMojUXPDPk0gYOSUiQ5BkkN1T/view)

În 1998, conducerea municipiului Gheorgheni a semnat un proces-verbal conform căruia Cheile Bicazului, care cuprinde o suprafață de aproximativ șapte sute de hectare, aparține județului Neamț. Negocierile, care au făcut obiectul procesului-verbal au exclus Consiliul Județean Harghita. După 2008, acesta din urmă a reușit să convingă Consiliul Local  să intervină și să corecteze greșeala predecesorilor săi.